AHT om Strangvac® – ett extremt intressant vaccin

Animal Health Trust (AHT) i Newmarket, England skriver idag om Strangvac® och genombrottet i forskningen för ett vaccin mot den allvarliga hästsjukdomen kvarka. Bakgrunden är en nyligen publicerad artikel i den vetenskapliga tidskriften Vaccine. I artikel med rubriken ”Strangvac: a recombinant fusion protein vaccine that protects against strangles, caused by Streptococcus equi” , redogörs för en del av rönen i forskningsprojektet bakom vaccinet. Förutom AHT och Intervacc så har Karolinska Institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet medverkat i forskningsprojektet.

“Strangvac® är ett extremt intressant vaccin” säger Dr. Andrew Waller, chef för Bakteriologi enheten vid AHT och fortsätter “Vaccinet konstruerades med hjälp av information från sekvensering av DNA från Streptococcus equi och belyser den potential som genom-eran besitter för att förbättra hälsan hos både djur och människor. Kärnan i AHTs verksamhet är förbättrad hälsa på häst och vi är stolta över att ha bidragit till att göra detta vaccin till en verklighet och inte minst att äntligen få möjlighet att bryta det grepp som denna sjukdom för närvarande har på häst.“

AHT är en oberoende stiftelse som har arbetat med djurhälsa i mer än 50 år och har över 200 anställda, innefattande forskare och veterinärer. Vid stiftelsens anläggning, Allen Centre, har Intervacc genomfört sina försök av vaccinet på hästar.

Länk till AHTs artikel
Länk till den vetenskapliga artikeln i tidskriften Vaccine.

Läs mer om Strangvac® och kvarka här.

Följ oss på twitter